Tuesday, 15 August 2017

Hello

Hi silent reader!

Seronok eh baca? Especially latest entry. Ingatkan dah tak ada orang nak jengah blog ni. Bye. Nanti2 lah aku update ye.

Saturday, 24 June 2017

War made by me

Assalamualaikum.

Yesterday was a quite tough day for me because i need to handle my emotions. A disaster happened and it all started by me in Ramadhan guysssss?? i'm so dumb.

First, i made whatsapp story and i pointed it out to specific people. Not forget about the status privacy but i don't know if the setting worked well or not.

People, honestly i cannot handle it any longer about the cleanliness issue in my house. Come on guys, if you, just you, concern about the cleanliness 24 hours, you boleh tahan ke? Because i have my limitation levels too. 

You're living with another 7 people, different background,style,behaviour.... it was hard! Dengan ada yang kepala angin tak boleh terima nasihat orang, dia je yang betul and cannot blend with other people style... haaa payah.

nah,
1. shoes were scattered. i've got a response "pahala free tu" like seriously i need to make it done by arranging them everyday? everytime we're back home after class? think. kasut you banyak kut, yang dah dapat tempat dalam cabinet, tak nak simpan pulak, nak jugak letak luar. sumbat je lah, that space is yours.

2. toilet cleaning schedule. weh people, you didn't have common sense aren't you? you know that week is your turn to do the chores? why were you didn't? suka ke lepas tangan? some of you never clean the toilet for the past 4months, surely. oh, and i know sama ada toilet tu dah dibasuh atau belum. kita sendiri pun dapat beza. 

*kalau rasa ada buat kerja, you don't have to be triggered lebih2 okay? simple. just say "ohh i did this, i did that" i will not put the blame on you. 

you know what, ada sorang yang mengaku yang dia pernah basuh sekali je toilet,suddenly something cross my mind, kalau sorang ngaku macam ni, habis, yang lain macam mana? her reason she gave me was, "others didn't follow the schedule, aku pun tak ikutlah" nahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. panas dalam beb gua jadinya even tak tunjuk.

i never ask you to clean it everyday, just once a week. is that hard?

3. sampah. you know right the rubbish and waste came from you, you have to be responsible on what you've thrown especially food waste. Janganlah mengharap orang lain even 1 rumah. Same goes to the pantry. Lamaaaaa makanan tu atas pantry, and you expect your housemate to throw it away and again, the reason is because we're housemates? bullshit.

kadang2 tu aku ada jugak tegur, "weh polan...kau punya tu buang lah" you know how she reacted? "buang je pun" dengan  nada mengharapkan aku buang, sambil berdengus. senang je pun kalau buangkan (macam ni  la kut isi hati dia) pffft, but the problem is your responsibility! faham kan.

there's one day the rubbish start getting smelly. I WON'T THROW it because it wasn't mine. Kalau ibu bekalkan lauk udang, ikan... aku terus buang sebab aku tahu benda tu lagi cepat berbau. Housemate wasn't an issue then. 

readers, you may look this issues macam isu bodoh2 je.. tapi memang kebanyakan student yang duduk 1 rumah, akan ada isu ni. Berapa banyak dah orang screenshot issue dekat twitter. Ni belum teruk la.. baru sikit, you're already triggered. Hehh. As i said earlier, don't be if you do the work.

Actually, i don't want this issue lingering as i'm already apologize to them because of the whatsapp story. you know, when someone can't hold their feelings and they burst? that's how i am. luckily, it happened through whatsapp, i don't know what will happen if i burst physically. mesti semua tak nak kawan dah. sebab bila orang yang simpan pendam lama2 ni , burst dia terok. and i don't want that to be happen as i know the risk and how i will act in front of them. Kinda beast. 

Aku rela kena marah dengan diorang yang tak puas hati as long as they'll be more concern on what i want to deliver daripada simpan lama. Padahal memang dah simpan lama pun sebab aku cakap depan2 diorang buat tak endah, tanya rambut siapa berlonggok kat toilet pun tak ada siapa ngaku.
Hoping that this issue will be the turning point. I am sorry.

Salam ramadhan 29. :(((( 
Selamat hari raya.
Sadly, i end my ramadhan with an issue. But with no regrets. 

Assalamualaikum.... 

*do comment if any grammatical error.

Saturday, 22 April 2017

Kebersihan

Assalamualaikum wbt.

Keheningan malam campur pagi menerpa, semua dah tidur, jadi kita keseorangan ni saje nak reflect diri di blog ini.

Sekarang ni dah 2 bulan masuk semester 4. Tinggal setahun je lagi nak habis belajar untuk degree, insyaAllah grad on time. Sem ni kitorang duduk kolej tok gajah, kolej baru. Dia macam rumah, dalam ada 4 bilik, 1 bilik 2 orang, toilet pun dalam rumah, pantry sekali.

Jadi disini ingin memberitahu maka semuanya haruslah dibersihkan sendiri rumahnya. Tak ada lagi dah cleaner nak cucikan toilet apa semua. Bila dah duduk macam ni, baru lah kita tahu perangai masing2 macam mana, ada yang pembersih, ada yang endah tak endah je tentang kebersihan.

Kita masing2 dah besar, haruslah ada inisiatif sendiri, kita sendiri rasa yang bilik tu dah lama tak sapu, ruang tamu, toilet kotor, pantry dah penuh... ini semua common sense lah. Kalau semua buat tak kesah, memang jadi tongkang pecah agaknya rumah ni.

Lagi2 bila kita ni perempuan, rambut gugur je memanjang. Kalau basuh tu, berkumpul rambut. Tapi tak kutip. Weh? Kita duduk 8 orang kut.

Kalau ada seorang je yang asyik concern pasal kebersihan ni, penat. Korang yang tak kesah tu memang tak rasa apa. Rasa macam nak sound sorang2. Kang tak suka pulak, macam ketua dan akan ada yang mengata kat belakang malah tak dihirau akan arahannya. Ok, skema gila ayat ni. Masalahnya kalau tak ada orang macam tu, kau hidup lah dalam rumah macam sarang tikus.

Senang cerita, aku lah orang yang penat tu.................................. semua kita je yang nak buat. Bila nampak kita je yang buat, konon concern "nanti kalau nak buat apa2, suruh lah kitorang pulak" Ingat senang eh nak suruh, aku pun ada jugak rasa bersalah asyik nak suruh, sebab benda tu simple sangat tak sampai 5 minit pun nak buat. Bila kita je buat, orang lain pijak kepala... "oh tak pe, dia ada, nanti dia buat lah"

Basuh toilet, kemas pantry, sapu lantai, susun kasut... semua boleh siap dalam 1 jam je. Rasa nak marah je rasa. Kau tak payah nak rasa cantik kat jantan je tapi realiti pengotor. Semua benda nak kena suruh. Kat rumah agaknya macam tu ke, teringin nak melawat rumah sorang2. Sebab perkara macam ni tak akan bawa ke luar kalau dekat rumah tak buat macam tu. Tak kesah lah kau dari kelantan ke terengganu selangor perak johor pahang........

& rasa macam diorang tak reti basuh toilet sebersih-bersihnya. btw, pantry dah ada dalam rumah tau, bukan dekat luar macam mat kilau. Itu pun tangguh basuh sampai berhari. Kalau tak nak basuh lagi, kau letak atas meja sendiri baru tahu sakitnya mata tengok benda kotor.  kalau kawasan sendiri tak boleh jaga, jangan bawak sampai luar.

bye. sakit hati. penat.


Blog aku tak popular hehe

Google+ Followers