Saturday, 22 April 2017

Kebersihan

Assalamualaikum wbt.

Keheningan malam campur pagi menerpa, semua dah tidur, jadi kita keseorangan ni saje nak reflect diri di blog ini.

Sekarang ni dah 2 bulan masuk semester 4. Tinggal setahun je lagi nak habis belajar untuk degree, insyaAllah grad on time. Sem ni kitorang duduk kolej tok gajah, kolej baru. Dia macam rumah, dalam ada 4 bilik, 1 bilik 2 orang, toilet pun dalam rumah, pantry sekali.

Jadi disini ingin memberitahu maka semuanya haruslah dibersihkan sendiri rumahnya. Tak ada lagi dah cleaner nak cucikan toilet apa semua. Bila dah duduk macam ni, baru lah kita tahu perangai masing2 macam mana, ada yang pembersih, ada yang endah tak endah je tentang kebersihan.

Kita masing2 dah besar, haruslah ada inisiatif sendiri, kita sendiri rasa yang bilik tu dah lama tak sapu, ruang tamu, toilet kotor, pantry dah penuh... ini semua common sense lah. Kalau semua buat tak kesah, memang jadi tongkang pecah agaknya rumah ni.

Lagi2 bila kita ni perempuan, rambut gugur je memanjang. Kalau basuh tu, berkumpul rambut. Tapi tak kutip. Weh? Kita duduk 8 orang kut.

Kalau ada seorang je yang asyik concern pasal kebersihan ni, penat. Korang yang tak kesah tu memang tak rasa apa. Rasa macam nak sound sorang2. Kang tak suka pulak, macam ketua dan akan ada yang mengata kat belakang malah tak dihirau akan arahannya. Ok, skema gila ayat ni. Masalahnya kalau tak ada orang macam tu, kau hidup lah dalam rumah macam sarang tikus.

Senang cerita, aku lah orang yang penat tu.................................. semua kita je yang nak buat. Bila nampak kita je yang buat, konon concern "nanti kalau nak buat apa2, suruh lah kitorang pulak" Ingat senang eh nak suruh, aku pun ada jugak rasa bersalah asyik nak suruh, sebab benda tu simple sangat tak sampai 5 minit pun nak buat. Bila kita je buat, orang lain pijak kepala... "oh tak pe, dia ada, nanti dia buat lah"

Basuh toilet, kemas pantry, sapu lantai, susun kasut... semua boleh siap dalam 1 jam je. Rasa nak marah je rasa. Kau tak payah nak rasa cantik kat jantan je tapi realiti pengotor. Semua benda nak kena suruh. Kat rumah agaknya macam tu ke, teringin nak melawat rumah sorang2. Sebab perkara macam ni tak akan bawa ke luar kalau dekat rumah tak buat macam tu. Tak kesah lah kau dari kelantan ke terengganu selangor perak johor pahang........

& rasa macam diorang tak reti basuh toilet sebersih-bersihnya. btw, pantry dah ada dalam rumah tau, bukan dekat luar macam mat kilau. Itu pun tangguh basuh sampai berhari. Kalau tak nak basuh lagi, kau letak atas meja sendiri baru tahu sakitnya mata tengok benda kotor.  kalau kawasan sendiri tak boleh jaga, jangan bawak sampai luar.

bye. sakit hati. penat.


Monday, 12 December 2016

Family Camp Furtecs

Hari ni nak cerita pasal Family Camp Furtecs!!!!!!!!!!!!! 
Furniture Community sekarang ni ada part 1, 3(a & b), 5, 6. Sikit kan.... therefore, this camp was organized by our senior part 5. Idea yang bagus la bila diorang buat sebab memang boleh kenal. 

Sebelum ni, masa kelas aku organized dinner last sem, tak kenal pun senior. Ntah sape2 ntah yang datang. Ni sape dooo, tu sape, tak pernah nampak pun weh bisik hati kepada rakan punya hati, alhamdulillah dia dengar. 😜

Tapi sebab kitorang dibahagikan kepada kumpulan, aku kenal group aku je hahahhaha, tapi kenal la jugak group jiran & yang famous2 selalu fasi selalu sebut nama & rare..... Kem ni buat 2 hari 1 malam sahaja. Ok lah, tak nak duduk dalam tu lama2.


Seeerabut.

Pacat buncit.

Furtecs Community.



Senonoh sangat muka budak yang berpayungkan daun tu. 😝

Kura-kura ice.




Confident ke idok... haaa 😎


Sotong hipster.

Akak yunaaaaa.




Kembang semangkuk

Mee tarik.



Sanggoro api

Ngko berenang ke noli wehhh 😂
  






Pengalaman masuk Kem Gading, first time. First time tidur la, kalau masuk main2 tu pernah 2 kali masa sem 1 ukur jarak & dengan renjer huhu.

Makanan sedapp sebab lapar kan, lauk sesuai untuk kem... telur sambal sedap gilsss! Hahaha. Senior masak giteww. Sebelum pergi kem, dapatlah sedikit nasihat daripada orang terdahulu, diorang cakap tak mandi, tapi memang ye pun tak mandi. lol. muka selamba je tengok memasing pakai baju sama.

Malam tu, lepas makan, tidur. Memang tak boleh tidur kut mula2, dia ambil masa jugak la... buat itu buat ini dalam gelap, pastu dengar borak2 sebab sama situasi, lepastu tertidur daaaaah. 

Tiba2!!!!!!!!!!!! Part ni paling benci.Pondok tu kena ketuk kuat gila macam nak roboh, aku punya lah ingat aku mimpi, mimpi malam hujan ribut gila2 sampai nak terbang dah atap. Rupa2nya suruh bangun. Sakit jantung tahap apa dah. 

Pagi tu buat burung pungguk? Mula2 diorang tanya siapa yang lemah tak boleh buat benda ni.... fews rose up their hands and i was like ok kut padahal badan dah menggeletar. Tak tau macam mana nak tenangkan diri sampai la aku ambik keputusan... "kak ainul, nak pergi buang air boleh" HAHAHAHHAA padahal nak hilangkan nebes ni hati. Ah sudah, semua nak pergi tandas pulekk.

Ingatkan dia bawak jauh2, bila berjalan tu rasa macam, kenapa dengar suara je.....elehhhhh, diorang main sini2 je ni. Pastu memang tak takut la cerita dia. Sampai la subuh. 

Hari kedua, main lumpur. Wehhhhhh 1st task group aku dekat monkey bar. Kena jalan masuk lumpur bawah tu. Nak je main monkey bar sebab aku pernah lawan ranjer hahahah. Apakan daya, masuk je lah. redo sebab nanti kena lumpur jugak. Fortunately, satu pacat pun tak hinggap di kaki wooooooooooooooo!!!! Tapi yang seramnya lintah lah bila masuk dekat kolam solar? Apa ntah diorang panggil.

Orait, ngantuk. tak mampu sambung, nanti2 lah baiki sebab macam serabut je susunan dia. bye
1.35 am.



Sunday, 9 October 2016

Rewardddddddddddd

Hello assalamualaikum.

Cuaca mendung hari ni sangat mengundang, jadi sebab tak ada buat apa2 sementara baiki paper work....dan sebelum terlelap balik & siapkan homework walaupun kemalasan menduga. heh

I'M IN 3RD SEMESTER GUYS!!!!!!!!! siapa percaya cepat cepat. masih terbayang dekat bilik sem 1, i wrote the unsatisfactory post when i got this course haha. & 3rd semester might be tougher sebab ada account which i have never learned it before even in high school.

dan masih memegang dengan kata2 "Allah tengok usaha, bukan tawakal & doa semata-mata" Kalau dah usaha, itu terpulang pada Allah sama ada nak bagi kejayaan untuk kita ke tak. Berjaya pun ujian, tak berjaya pun ujian, alright. Bila dah usaha, baru lah rasa tak malu nak minta dekat Allah, kan...  :')


& P/S : ada nasihat nak bagi, kalau rasa diri jenis yang baca, lupa, baca, lupa, baca je la banyak kali & study hard even people will condemn you "pehh budak dekan ni nanti". Abaikan because they will never know other people's struggles. 

Kalau nak suruh study smart, aku pun bukannya jenis tu sebab i will read the whole notes! kadang2 soalan keluar yang kita tak rasa akan keluar sumpah sakit hati, even you make notes acah 'study smart' you bukannya ingat, alahaii susahnya otak nak hadam the key word. Buat pun last minute, itu lagi tak membantu. You nak study smart, you buat nota awal2. 

AND, CONGRATULATIONS FOR THESE PEOPLE!!!!!! because we made it.




With Dr Yuzi! 










"SCENT OF VIOLET" people!


diploma students slayed the dinner with gorgeous & pretty dresses! huaaaaa. Kita baru 3 hari masuk, tetiba ada dinner memang tak la! grab apa yang ada je.

#whatsappimagesfrom3sources #dontaskthecontrastwhyhaha



Blog aku tak popular hehe

Google+ Followers